Cuma, Aralık 02, 2005

Knidos'un Tiyatroları

British Museum'un sitesinde belirtildiğine göre Knidos, en parlak döneminde 4 adet tiyatroya sahipmiş. Şehrin ne kadar büyük olduğunu ve Knidosluların kültürünün ne kadar geliştiğini göstermesi açısından önemli bir bilgi.
(bkz. British Museum)
Ancak şehirde sadece iki adet tiyatro bulunabilmiş, büyük olan 20.000 kişi kapasiteli tiyatro günümüze ulaşamamış, ulaşan parçaları ise -her zaman olduğu gibi- diğer ülkelerin müzelerine (Özellikle ilk kazıları başlatan Sir William Gell'in de katkısıyla, British Museum'a.) ve gösteriş düşkünü, antika meraklısı insanların evlerine yolculuk yapmıştır.

5.000 kişilik diğer tiyatro ortaya çıkarılmış. Şehrin girişinde yer alan tiyatro, tipik bir yunan tiyatrosudur. Oditoryum bir yamaca dayandırılmış, orkhestra alanı daire planlıdır, tonozlu girişlere sahip en erken tiyatrolardan birisidir. O tiyatroda oturup, tragedyaları izlemek ne mümkün, arkada o manzara varken!

Ek (02.01.06) : Meydan Larouse ansiklopedisinin Knidos maddesindeki bilgilere göre; yapıların mermerleri, köylüler tarafından tahrip edilerek kireç imalatında kullanılmış. Yine aynı ansiklopedideki bilgilere göre, bu mermerlerin bir kısmı, Kavalalı Mehmet Ali Paşa'nın Kahire'de yaptırdığı sarayda, bir kısmı da Dolmabahçe sarayının yapımında kullanılmış. İlginç.

1 Comments:

Blogger Murat said...

Devşirme ve parçaların yabancı müzelere kaçırılması hastalıktır.

4:03 ÖS  

Yorum Gönder

<< Home