Çarşamba, Kasım 16, 2005

Knidos, eski Knidos


Karya bölgesindeki bu eski Dor kentinin M.Ö. 1000lere kadar uzanan bir geçmişi olduğu düşünülüyor. Şu anda Knidos olarak adlandırılan kent, M.Ö. 4. yy.da deniz ticaretinde daha avantajlı bir konumda olduğu için kuruluyor ve eski Knidos ( Burgaz ) kısmen terk ediliyor. Yukarıdaki haritada eski Knidos mavi ile işaretli olan yerdir. Sonrasında kurulan Knidos ise kırmızı ile işaretli.

Burgaz ören yeri şu anki Datça merkezinin 1.5 km. kuzeyinde yer almakta. Datça'ya girerken yönlendirme tabelalarıyla karşılaşacaksınız. Fakat tabelalarla yolunuzu bulmanız pek kolay değil, sadece denize doğru gidin ve önsezilerinize güvenin. Buradaki çalışmalar Prof. Dr. Numan Tuna başkanlığında ODTÜ tarafından devam ettiriliyor. 93'den beri devam eden kazılarda ortaya şehrin yerleşim yerleri, zeytinyağı, şarap atölyeleri ortaya çıkmış durumda. Malesef yanımda fotoğraf makinem yoktu. Ancak evlerin planlarını çok net algılayabilirsiniz, yönlendirme tabelaları da gayet iyi. Ancak anlamadığım kelimelerle süslenmiş ki bir mimarlık öğrencisi olarak kendime mi yoksa tabelaları düzenleyenlere mi hayıflanayım bilemedim. Örneğin: Pastas. Sütunlu koridor demekmiş, restorasyon yük.l. yapan arkadaşım bile bilemediğine göre. Ören yeri koruma altına alınamadığı için, çevresi dikenli tellerle çevrilmiş durumda.

Prof. Tuna'ya göre; “Dördüncü yüzyılda bazı evlerin boşaltılıp atölyeye dönüştürülmesinden yola çıkan arkeologların şehrin işlevsiz kaldığı yönündeki tezlerini eksik buluyorum. Uzun süre daha şehirde yaşam ve ticareti devam etmiş Kazılarda ortaya çıkan bulgularda son derece düzenli yapı adaları, konut sistemleri ve sokak yerleşimlerinin gelişmişliği, Eski Knidos’un da en az Yeni Knidos kadar önemli olduğunu ortaya çıkardı”

Tekir burnun en ucunda yer alan yeni Knidos ise, Selçuk Üniversitesi'nden Prof. Dr. Ramazan Özgan başkanlığındaki ekip tarafından araştırılmaya devam ediyor. Bu sene şehrin ana caddelerinden birisi ortaya çıkartıldı. İki sene arka arkaya gidince ve yeni birşeylerle karşılaşınca mutlu oluyor insan.

0 Comments:

Yorum Gönder

<< Home